Buscar

Page

Amy's Story

Lima Tahun, Apa Tahu?

Petang tu hujan lebat, guruh manja-manja bunyinya. Alhamdulillah. Takde lah takut sangat. Aku di rumah kawan mak. Mungkin. Mungkin dia kawan mak. Tapi masa tu, jauh. Tandas jauh. Biasa lah rumah lama, tandas semua nak letak kat luar kalau boleh. Aku tarik kakak aku teman aku ke tandas. "Nak wiwi..." ujar ku. Kakak terus tarik aku ke tandas. Mungkin malas nak banyak bunyi dengan adiknya yang baru lima tahun, apa tahu?
Mungkin malas.

Selesai apa yang patut, aku gembira dah boleh sambung main di ruang tamu dengan Ash, adik lelaki aku. Dalam aku tersengih sengih nak fikir nak main apa kat depan, aku ternampak sorang budak lelaki. Betul-betul pandang aku. Aku pandang dia balik. "Comel, mungkin anak makcik tu." detik hati yang pertama. Lima tahun, apa tahu?
Mungkin dia kawan baru.

Dan berakhirnya aku dari umur lima tahun itu aku berharap agar budak lelaki itu tak ikut turut serta untuk berada dalam kepala aku tapi malangnya, masih ada. Mungkin jalan terbaik adalah cuba untuk mengenali budak lelaki ini siapa dan apa yang dia buat dalam kepala aku. Semak kepala, sempit dada setiap kali dia muncul dalam kepala. Lima tahun, apa tahu?
Mungkin dia nak buat kawan.

Umur enam tahun, tujuh tahun, lapan tahun, hingga sepuluh tahun. Masih fikirkan perkara yang sama. Aku tak pernah cakap benda ni dengan emak, takut benda ni terlalu pelik dan tak boleh diterima akal. Sedang kan aku pun tak boleh terima inikan pula emak, "Lima tahun, apa tahu?"
Mungkin anakku dah pandai berkawan.


bukan mudah, hidup bukan mudah. Sumpah.
written by, 
AMY2 comments:

محمد رازيق

lima tahun, apa tahu ?? :) nice :)

Acik Hanafz

cerita orang..thanks!

Post a Comment